Salted Caramel Chocolate Chip Cookie Bars
Thésé supér décadént and incrédibly délicious cookié bars aré éxtrémély éasy to maké. Crumbly, buttéry chocolaté chip cookié dough is pairéd pérféctly with luscious saltéd caramél, and thé éxtra méltéd chocolaté and chocolaté chips round off what just might bé your néxt favourité déssért. NOTé: In making thésé cookié bars, I havé uséd a 8.5 x 7.5 " baking tray 2 inchés déép. For baking trays of différént diménsions, thé ingrédiénts amounts, and possibly thé baking timé, nééd to bé adjustéd.
Coursé Déssért
Prép Timé 1 hour 10 minutés
Cook Timé 20 minutés
Total Timé 1 hour 30 minutés
Sérvings 20
Author Kat | Thé Loopy Whisk
Ingrédiénts
For chocolaté chip cookié bottom:
- 175 g unsaltéd buttér, softénéd
- 50 g castér sugar
- 1 largé égg
- 300 g plain flour, siftéd
- pinch of salt
- 100 g chocolaté chips
For saltéd caramél:
- 250 g castér sugar
- 100 g unsaltéd buttér, room témpératuré
- 210 mL doublé créam, room témpératuré
- 1 – 2 tsp salt (Noté 1)
For assémbly:
- 50 g méltéd chocolaté
- 50 g chocolaté chips
Instructions
- Préhéat thé ovén to 350 ºF (175 ºC) and liné a baking tray, at léast 1.5 inch déép, with gréaséproof/baking papér.
- Créam togéthér buttér and sugar.
- Add thé égg, and mix thoroughly.
- Add thé flour, salt and chocolaté chips, and mix until a smooth, not sticky, cookié dough with événly distributéd chocolaté chips forms.
- Préss thé cookié dough into thé linéd baking tray and évén it out so that it is approximatély 1/2 inch (about 1.5 cm) thick. Put into thé fridgé for about 1/2 hour.
- Baké thé cookié dough in thé préhéatéd ovén at 350 ºF (175 ºC) for 18 to 20 minutés, or until light goldén brown at thé édgés. Thé cookié dough might féél soft immédiatély out of thé ovén, but will firm on cooling.
- Léavé to cool complétély (in thé baking tray!). In thé méan timé, maké thé saltéd caramél.
For saltéd caramél:
- Héat castér sugar in a saucépan ovér médium héat, stirring constantly with a héat résistant rubbér spatula or woodén spoon.
- Thé sugar may form clumps but will événtually mélt into a thick goldén brown liquid as you continué to stir. Bé caréful not to burn thé caramél.
- Oncé thé sugar is complétély méltéd, immédiatély add thé buttér. On its addition, thé caramél will bubblé rapidly – bé caréful.
- Stir thé buttér into thé caramél until it is complétély méltéd, about 2-3 minutés. Thé buttér will ténd to séparaté from thé caramél – just stir vigorously.
- Véry slowly, drizzlé in thé doublé créam whilé stirring. Thé mixturé will rapidly bubblé dué to thé témpératuré différéncé and may splattér – bé caréful.
- Allow thé mixturé to boil for about 1 minuté. It will risé in thé pan as it boils.
- Rémové from héat and stir in thé salt. Allow to cool down béforé using (thé saltéd caramél should bé slightly warmér than room témpératuré for pouring onto thé cookié bottom).
- Any léftovér saltéd caramél saucé (what's that?) kééps wéll in thé fridgé for up to 2 wééks.
For assémbly:
- Still in thé baking tray, pour thé warm saltéd caramél onto thé cookié bottom so that it forms a uniform layér, about 1/2 inch (1.5 cm) thick.
- Allow to sét ovérnight in thé fridgé. Thé saltéd caramél will firm up, énough to bé éasy to cut but rétain its mélt-in-thé-mouth consisténcy.
- Rémové thé cookié bottom + saltéd caramél layérs from thé baking tray, and whilé still cold, cut thém into réctangular piécés (thé récipé should givé about 20 piécés).
- Drizzlé thé cookié bars with méltéd chocolaté, and décoraté with éxtra chocolaté chips. And énjoy!
- Thé saltéd caramél chocolaté chip cookié bars kéép wéll in a cool dry placé (or évén in thé fridgé, just allow thém to comé to room témpératuré béforé sérving) for about 3 to 4 days. Théy névér last that long, though.
Récipé Notés
Noté 1: Thé éxact amount of salt dépénds éntirély on how salty you want your saltéd caramél to bé. I advisé adding thé salt gradually – you can always add moré, but cannot také it away!
Sourcé : https://theloopywhisk.com/2017/03/08/salted-caramel-chocolate-chip-cookie-bars
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