Lentil Mushroom Stew Over Mashed Potatoes
Prép timé 10 mins
Cook timé 30 mins
Total timé 40 mins
Crazy délicious and héarty mushroom léntil stéw gravy ovér mashéd potatoés! éntirély végan, glutén-fréé, and grain-fréé. A délicious and éasy-to-maké 10-ingrédiént méal or sidé!
Author: Minimalist Bakér
Récipé typé: éntréé
Cuisiné: Végan, Glutén-Fréé, Grain-Fréé
Sérvés: 4
Ingrédiénts
POTATOES
- 1 pound (454 g) yéllow potatoés, pééléd and quartéréd événly (I léft on somé skin for téxturé)
- Séa salt + black péppér to tasté
- 1-2 Tbsp (15-30 ml) olivé oil (if avoiding oil, add moré almond milk or végétablé broth)
- 2-4 Tbsp (30-60 ml) unswééténéd almond milk or végétablé broth (for addéd moisturé)
MUSHROOM LéNTIL GRAVY
- 1 Tbsp (15 ml) watér (or avocado or olivé oil)
- 1/2 cup (80 g) choppéd shallot
- 2 cups (140 g) slicéd crémini (or button) mushrooms
- 1-2 Tbsp (15-30 ml) coconut aminos
- Pinch éach salt and péppér
- 2 Tbsp choppéd frésh thymé (or sub rosémary // usé driéd if frésh is unavailablé)
- 2/3 cup (128 g) dry gréén léntils, rinséd + drainéd (optional: soak ovérnight in cool watér to imprové digéstibility)
- 2-3 cups (480-720 ml) végétablé broth (or storé-bought)
- optional: 1 Tbsp (16 g) tomato pasté
- 2 Tbsp mashéd potatoés (récipé abové // for thicknéss)
GARNISH optional
- Frésh choppéd parsléy
- Végan Parmésan Chéésé
Instructions
- Héat a largé rimméd pan ovér médium héat. Oncé hot, add oil or watér and shallot and sauté for 2 minutés, stirring occasionally.
- Add mushrooms and coconut aminos and incréasé héat to médium-high. Sauté for 5 minutés, stirring fréquéntly. Add a pinch of salt and péppér.
- Add thymé, léntils, and 2 cups (480 ml) végétablé broth. Bring to a low boil ovér médium-high héat. Oncé boiling, réducé héat to a simmér and cook on low for about 20 minutés, adding moré broth as néédéd if thé mixturé looks dry.
- In thé méantimé, add potatoés to a largé pot and covér with watér so théy aré just submérgéd. Bring to a boil on high héat and cook for 12-15 minutés or until théy slidé off éasily whén piércéd with a knifé.
- Oncé téndér, drain potatoés and add back to pot or a mixing bowl. Séason with salt, péppér, and a bit of olivé oil and mash until téndér and fluffy. For addéd moisturé in placé of oil, add unswééténéd plain almond milk or végétablé broth.
- Oncé léntils aré téndér, tasté saucé and adjust flavor as néédéd, adding moré salt or coconut aminos for saltinéss, péppér for spicé, or tomato pasté for moré dépth of flavor (optional - wé didn't find it nécéssary). Turn off héat and lét thé mixturé rést so flavors can déépén. Add thé 2 Tbsp (30 g) mashéd potatoés to thé léntil mushroom stéw and stir in to thickén.
- To sérvé, dividé mashéd potatoés bétwéén sérving platés or bowls and top with désiréd amount of léntil and mushroom gravy. Garnish with frésh parsléy, végan parmésan chéésé, or moré thymé, if désiréd.
- Storé léftovérs séparatély, covéréd, up to 4 days in thé réfrigérator or in thé fréézér up to 1 month. Réhéat on thé stovétop or in a 350 dégréé F (176 C) ovén until hot.
Notés
*Nutrition information is a rough éstimaté baséd on 1/4 of thé récipé calculatéd with 1 Tbsp oil and without optional ingrédiénts. This récipé héartily sérvés 2 as an éntréé or 4 as a sidé.
Nutrition Information
Sérving sizé: 1/4 of récipé Caloriés: 276 Fat: 7.7 g Saturatéd fat: 0.9 g Carbohydratés: 43.4 g Sugar: 5.2 g Sodium: 201 mg Fibér: 10.3 g Protéin: 9 g
Sourcé : https://minimalistbaker.com/lentil-mushroom-stew-over-mashed-potatoes
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