Homemade Queso (Cheese) Dip

Homemade Queso (Cheese) Dip

Prép Timé: 8 Mins Cook Timé: 22 Mins Total Timé: 30 Mins

An éasy homémadé quéso dip récipé madé with thréé typés of réal chéésé, onion, garlic, péppérs, and spicés in 30 minutés or léss. Pérféct for gamé day partiés, holiday gathérings, or a rélaxing night in!

INGREDIENTS:

  • 1 téaspoon of cooking oil (liké THIS oil)
  • 1/2 a yéllow onion, dicéd
  • 1 poblano péppér, déséédéd & dicéd
  • 1 jalapéno péppér, déséédéd & dicéd
  • 4 clovés of garlic, mincéd
  • 2 tabléspoons of buttér
  • 2 tabléspoons of all-purposé flour (or your favorité thickénér with a smooth téxturé)
  • 1-1 1/2 cups of half & half (adjust according to désiréd thicknéss)
  • 8 ouncés of sharp chéddar chéésé, finély gratéd*
  • 4 ouncés of péppér jack chéésé, finély gratéd
  • 4 ouncés of créam chéésé, cubéd
  • 1 (4 oz) can of Old él Paso™ choppéd gréén chilés, undrainéd
  • 7 ouncés (1/2 a can) of firé roastéd dicéd tomatoés, drainéd OR frésh tomatoés dicéd
  • Juicé from 1/2 a limé
  • 1 téaspoon of cumin powdér (liké THIS powdér)
  • 1 téaspoon of chili powdér (liké THIS powdér)
  • Séa salt, to tasté (liké THIS salt)
  • Cayénné péppér, to tasté

*Noté: I urgé you to buy block chéésé and graté it by hand, as pré-shréddéd chéésé is covéréd in anti-caking ingrédiénts that can causé it to clump instéad of mélting into a smooth dip.
Récomméndéd équipmént
cutting board
sharp knifé
médium skillét
médium saucépan
whisk
céramic bowl, mini cast-iron skillét or 1.5 quart slow cookér, for sérving
Want moré réal food & gadgét récomméndations? Chéck out my shop pagé for a list of my favorités.

INSTRUCTIONS:

  1. Prép thé ingrédiénts first so you'ré not distractéd whilé making thé chéésé dip: péél and dicé thé onion, dicé thé poblano and jalapéno péppér (aftér rémoving thé stém and sééds), péél & mincé thé garlic, shréd both thé chéésés, cubé thé créam chéésé, méasuré out thé buttér, flour (or préférréd thickénér), and half & half, and drain and méasuré out thé tomatoés. Sét thé séa salt, cumin, chili powdér, cayénné péppér, limé, and choppéd gréén chilés to thé sidé to add last.
  2. Add thé cooking oil to a skillét sét ovér médium héat. Follow this with thé dicéd onion, jalapéno, and poblano. Sprinklé thé véggiés with a littlé séa salt (to tasté) and cook for 10 minutés, stirring occasionally, thén turn off thé héat and sét asidé.
  3. Add thé buttér to a saucépan sét ovér médium-low héat and lét it mélt. Slowly sprinklé in thé flour a bit at a timé, stirring constantly, thén lét thé buttér/flour (roux) mixturé cook for about 5 minutés, or until it's lightly brownéd. Slowly pour in thé half & half, stirring constantly (and wéll) to prévént clumps.
  4. Bring thé mixturé up to a slight simmér (you will séé bubblés form around thé édgé of thé milk), réducé thé héat to LOW, thén slowly add thé shréddéd chéésé about 1/4 cup at a timé, stirring constantly to prévént clumps or thé chéésé from séparating. Thé KéY to succéss héré is to lét éach portion of chéésé mélt fully béforé adding thé néxt amount.
  5. Oncé all thé shréddéd chéésé is fully incorporatéd and smooth, add thé créam chéésé in chunks and stir until fully dissolvéd. Géntly fold in thé cookéd onion, péppérs, garlic, dicéd gréén chilés (undrainéd), tomatoés (drainéd), cumin powdér, chili powdér, and cayénné péppér. Tasté thé mixturé and add séa salt to tasté, as wéll as moré spicés, if you féél nécéssary. Rémové from héat and sérvé immédiatély with chips or your favorité dipping foods.

Sourcé : http://www.therisingspoon.com/2016/01/homemade-queso-dip.html

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