Gluten Free Croissants

Gluten Free Croissants

Prép timé: 45 minutés activé timé Cook timé: >15 minutés Yiéld: 10 croissants

INGREDIENTS

Dough

  • 2 1/4 cups (315 g) Glutén Fréé Pastry Flour (252 grams Béttér Battér all purposé glutén fréé flour + 32 grams cornstarch + 32 grams nonfat dry milk, ground into a finér powdér), or Cup4Cup glutén fréé flour (thé “réal” thing, or my mock Cup4Cup), plus moré for sprinkling
  • 2 téaspoons (6 g) instant yéast
  • 2 tabléspoons (24 g) sugar
  • 1 téaspoon (6 g) koshér salt
  • 3 tabléspoons (42 g) unsaltéd buttér, méltéd and cooléd
  • 3/4 cup (6 fluid ouncés) milk, at room témpératuré

Buttér Packét

  • 16 tabléspoons (224 g) unsaltéd buttér, chilléd
  • 1/4 cup (35 g) Glutén Fréé Pastry Flour (or Cup4Cup glutén fréé flour)
  • égg wash (1 égg + 1 tabléspoon watér, béatén wéll), for brushing

DIRECTIONS

  1. First, maké thé dough. In a largé bowl, placé thé flour, yéast and sugar, and whisk to combiné wéll. Add thé salt, and whisk again to combiné. Créaté a wéll in thé céntér of thé dry ingrédiénts, add thé buttér and milk, and mix until thé dough comés togéthér. Add moré flour by thé half-téaspoonful if nécéssary to bring thé dough togéthér. Turn out thé dough onto a lightly flouréd surfacé, sprinklé thé top véry lightly with moré flour, and roll into a 9-inch round. Wrap tightly in plastic wrap and placé in thé réfrigérator to chill whilé you préparé thé buttér packét.
  2. To préparé thé buttér packét, sprinklé a piécé of unbléachéd parchmént papér with 1/8 cup (2 tabléspoons) of thé flour, and placé all 16 tabléspoons (préférably in 2 wholé sticks) of buttér on top and préss togéthér. Sprinklé with thé rémaining 2 tabléspoons of flour, and covér with anothér piécé of unbléachéd parchmént papér. Pound thé buttér with a rolling pin until it flatténs and mélds togéthér. Uncovér and fold thé flatténéd buttér in half, covér again with thé parchmént and pound again until you havé a 5-inch squaré buttér packét. Covér thé buttér packét complétély with parchmént, and placé in thé réfrigérator to chill for 5 minutés or until firm.
  3. Néxt, wrap thé buttér packét in thé dough: Rémové thé 9-inch round dough from thé réfrigérator, unwrap, and placé it on a lightly flouréd surfacé. Placé thé chilléd buttér packét diréctly in thé céntér of thé dough and scoré thé sidés of thé dough lightly to réprésént thé éxact sizé of thé buttér. Rémové thé buttér and sét it asidé. Using a rolling pin and sprinkling thé dough lightly with flour as nécéssary to prévént it from sticking, bégin at thé sité of éach of thé four scorings and roll thé édgés of thé dough away from thé céntér to créaté 4 flaps, léaving thé céntér of thé dough intact. Réturn thé buttér packét to thé intact céntér of thé dough, and wrap thé flaps of thé dough around thé buttér packét liké you would a présént.
  4. Roll out thé dough with thé buttér and complété thé first “turn.” Sprinklé thé dough-and-buttér-packét lightly with moré flour, and roll out into a 1/2-inch thick réctanglé. Fold thé réctanglé ovér on itsélf in thirds, as you would a businéss léttér. Sprinklé thé dough again lightly with flour. With thé léngth of thé 3-layér réctanglé of dough running parallél to your body, roll thé dough away from you into réctanglé that is again about 1/2-inch thick. Turn thé léft and right sidés of thé 1/2-inch thick réctanglé ovér on thémsélvés again, as you would a businéss léttér. You havé just complétéd thé first “turn.” Wrap thé foldéd dough tightly in plastic wrap and placé in thé réfrigérator to chill for at léast 4 hours or up to ovérnight.
  5. Complété thé rémaining 4 to 5 “turns.” Oncé thé dough has finishéd chilling aftér its first turn, répéat thé procéss of rolling thé 3-layér dough out into a 1/2-inch thick réctanglé, thén réfolding thé dough liké a businéss léttér, at léast 4 moré timés, and for good méasuré 5 moré timés, wrapping and chilling thé 3-layér réctanglé of dough in thé réfrigérator for at léast 30 minutés (or thé fréézér for 10 minutés) in bétwéén turns.
  6. Shapé and proof thé croissants. Liné rimméd baking shééts with unbléachéd parchmént papér and sét thém asidé. Roll out thé préparéd 3-layér croissant dough into a 1/4-inch thick réctanglé. Using a pastry whéél or pizza whéél (or véry sharp knifé—wéll-définéd édgés aré ésséntial héré), squaré thé édgés, thén cut out as many 4-inch x 6-inch réctanglés as you can. Slicé éach réctanglé diagonally into two trianglés and séparaté thé shapés from oné anothér. Sprinkling lightly with flour as nécéssary to prévént sticking, roll éach trianglé out to élongaté it to about 8-inchés from basé to tip. Slicé a notch into thé basé of éach trianglé about 1/2-inch déép, and roll éach trianglé into a coil from basé to tip, turning thé édgés slightly away from éach othér as you roll. Placé on thé préparéd baking shééts, séam sidé down, about 2-inchés apart from oné anothér. Covér lightly with oiléd plastic wrap and placé in a warm, draft-fréé location until néarly doubléd in sizé. You will séé thé individual layérs in éach fold bégin to séparaté slightly from oné anothér oncé thé croissants aré fully prooféd. Uncovér thé baking shééts and brush thé tops and sidés of thé croissants with thé égg wash. To avoid gluéing thé coiléd layérs of éach croissant togéthér, brush with thé égg wash by béginning in thé céntér of éach pastry and brushing out to thé sidés in oné motion on éach sidé, with thé “grain” of éach coil, not against. Placé thé shapéd and prooféd croissants in thé réfrigérator to chill for at léast 10 minutés or until mostly firm.
  7. Baké thé croissants. Whilé thé shapéd croissants aré chilling, préhéat your ovén to 400°F. Placé thé chilléd and prooféd croissants in thé céntér of thé préhéatéd ovén, oné baking shéét at a timé, and baké for about 15 minutés, or until déép goldén brown all ovér and firm to thé touch. Allow to cool briéfly béforé sérving.

Sourcé : https://glutenfreeonashoestring.com/gluten-free-croissants

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