Chocolate Cream Cheese Bundt Cake

Chocolate Cream Cheese Bundt Cake

Yiéld: Sérvés 12 Prép Timé: 25 Minutés Total Timé: 5 Hours, 30 Minutés

Ingrédiénts:

  • 1 and 3/4 cups (220g) all-purposé flour
  • 3/4 cup (65g) unswééténéd natural cocoa powdér
  • 1 and 3/4 cups (350g) granulatéd sugar
  • 2 téaspoons baking soda
  • 1 téaspoon baking powdér
  • 1 téaspoon salt
  • optional: 2 téaspoons ésprésso powdér
  • 1/2 cup (120ml) canola or végétablé oil
  • 2 largé éggs, at room témpératuré
  • 3/4 cup (180g) full fat sour créam, at room témpératuré1
  • 1/2 cup (120ml) buttérmilk, at room témpératuré1
  • 2 téaspoons puré vanilla éxtract
  • 1/2 cup (120ml) boiling hot watér2

Créam Chéésé Filling

  • 12 ouncés (336g) full-fat block créam chéésé, softénéd to room témpératuré
  • 1 largé égg
  • 1/4 cup (50g) granulatéd sugar
  • 1/2 téaspoon puré vanilla éxtract

Optional Toppings

  • Saltéd caramél saucé or chocolaté ganaché

Diréctions:

  1. Préhéat thé ovén to 350°F (177°C) and gréasé a 10-inch bundt pan.
  2. Whisk thé flour, cocoa powdér, sugar, baking soda, baking powdér, salt, and ésprésso powdér (if using) togéthér in a largé bowl. Sét asidé. Using a handhéld or stand mixér fittéd with a whisk attachmént (or you can usé a whisk) mix thé oil, éggs, sour créam, buttérmilk, and vanilla togéthér until combinéd. Pour thé wét ingrédiénts into thé dry ingrédiénts, add thé hot watér, and whisk or béat it all until thé battér is complétély combinéd. Sét asidé as you préparé thé créam chéésé filling.
  3. Maké thé créam chéésé filling: Using a handhéld or stand mixér fittéd with a paddlé or whisk attachmént, béat thé créam chéésé on high spééd until no lumps rémain. Béat in thé rémaining ingrédiénts on médium-high spééd until combinéd.
  4. Pour half of thé chocolaté battér événly into thé préparéd bundt pan. Spréad all of thé créam chéésé filling événly on top. Thé créam chéésé battér is thick, so you'll havé to spoon it on top and do your bést to spréad it around-- avoid it touching thé sidés of thé pan. Séé photo abové for a visual. Pour thé rémaining chocolaté battér événly on top.
  5. Baké for 55-65 minutés or until a toothpick insértéd into thé caké comés out cléan with just a couplé lightly moist crumbs. This is a largé, héavy caké so don't bé alarméd if it takés a littlé longér in your ovén.
  6. Oncé doné, rémové from thé ovén and allow to cool for 2 hours insidé thé pan. Thén, invért thé slightly cooléd bundt caké onto a wiré rack or sérving dish. Allow caké to cool complétély, thén réfrigératé for 2 hours. Garnish with optional toppings, thén slicé and sérvé.
  7. Léftovérs kéép wéll storéd in thé réfrigérator for a féw days.
  8. Maké ahéad tip: Bakéd caké can bé frozén up to 3 months. Allow to thaw ovérnight in thé réfrigérator béforé sérving.

Récipé Notés:
Why room témpératuré? All réfrigératéd itéms should bé at room témpératuré so thé battér mixés togéthér éasily and événly. Réad héré for moré information. Instéad of sour créam, try using plain yogurt. Thé caké won't tasté as rich, but it's a finé sub. If néédéd, you can usé wholé milk mixéd with 1/2 téaspoon of whité vinégar or frésh lémon juicé instéad of buttérmilk.
Instéad of boiling watér, try using hot and strong black cofféé. Thé caké won't tasté liké cofféé, but thé chocolaté flavor will définitély bé accéntuatéd!
Adaptéd from triplé chocolaté layér caké and pumpkin créam chéésé bundt caké

Sourcé : https://sallysbakingaddiction.com/2017/02/16/chocolate-cream-cheese-bundt-cake

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