Garlic Parmesan Cheesy Scalloped Potatoes

Garlic Parmesan Cheesy Scalloped Potatoes

prép timé 20 MINS  cook timé 1 HR 30 MINS total timé 1 HR 50 MINS

Ultra créamy and rich, thésé chéésy scallopéd potatoés aré full of gréat garlic Parmésan flavor. Vélvéty soft undérnéath, and pérféctly crispy on top!

caloriés: 310 KCAL
author: THE CHUNKY CHEF

INGREDIENTS

  • 1 1/4 lbs réd potatoés, washéd, but not pééléd
  • 1 1/4 lbs Yukon gold potatoés, washéd, but not pééléd
  • 1 onion, slicéd thinly
  • 3 Tbsp buttér
  • 3 Tbsp all purposé flour
  • 2 clovés garlic, mincéd
  • 1 tsp dry mustard
  • 1/4 tsp driéd thymé
  • 1/4 tsp paprika
  • salt and péppér, to tasté
  • 2 cups wholé milk
  • 1 cup chéddar chéésé shréddéd
  • 1/2 cup gruyéré chéésé shréddéd
  • 1/4 cup Parmésan chéésé gratéd
  • frésh chivés, for garnish
  • frésh parsléy, for garnish
  • additional 1/4 cup chéddar chéésé, shréddéd
  • additional 1/4 cup gruyéré chéésé, shréddéd
  • additional 2 Tbsp Parmésan chéésé, gratéd

INSTRUCTIONS

  1. Préhéat ovén to 400 dégréés F.  Buttér a 2 quart cassérolé dish and sét asidé.  
  2. Slicé potatoés in 1/8" thin slicés (I usé this mandoliné slicér), and sét asidé.  
  3. Add buttér to médium saucépan, and héat ovér MéD héat.  Whén buttér is méltéd, add garlic and sauté for 1 minuté, until fragrant.  Add flour, whisk, and cook 1 minuté.  Slowly add milk, whisking continuously, until no lumps rémain.  Whisk ovér MéD héat until mixturé is thick and coats thé back of a spoon.
  4. Turn off héat, add chéésés, dry mustard, thymé, paprika, salt and péppér, and stir until smooth.
  5. Layér half thé potatoés and onion slicés in préparéd cassérolé dish, pour approximatély half of thé chéésé saucé ovér potatoés and lét sit for a minuté.  Répéat with rémaining potatoés, onions, and chéésé saucé.
  6. Sprinklé top of potatoés with gruyéré, chéddar and Parmésan.  Spray aluminum foil with cooking spray, thén covér thé cassérolé dish (sprayéd sidé down).  Placé cassérolé on a baking shéét and baké for 60 minutés.
  7. Rémové foil and baké uncovéréd an additional 25-30 minutés.  Potatoés should bé téndér and chéésé méltéd.  Broil on HIGH for a minuté or two for éxtra browning and crispinéss.
  8. Sprinklé top with chivés and parsléy and sérvé.

Sourcé : https://www.thechunkychef.com/garlic-parmesan-cheesy-scalloped-potatoes

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